Boekjeslijst
login | registreren?
 
  • wachtwoord kwijt?
 
Post Footwear Inuovo Inuovo Footwear Toe Sandals wH0Yw7zq
Trousers Casual Plein Trousers Plein Plein Casual Philipp Philipp Philipp Trousers ORW0AW8z
toon alles (619 titels) Twin Twin Topwear set Sweatshirts set vzqx15w1 Levi's 314 Straight Damen Jeans Fit rxwArq
toon toneeltekst toon vertaald (oranje) toon bewerking toon jeugdtheater
toon other language (paars) toon tweetalig (bruin) toon secundair (blauw) toon wit boekje
toon libretto toon muziektheater toon monoloog toon kleine bezetting (2-4)
toon grote bezetting (>4)
Jumpers Anneclaire Knitwear Jumpers Knitwear Anneclaire Knitwear Knitwear Jumpers Anneclaire Anneclaire Jumpers Anneclaire Jumpers Knitwear Anneclaire rxn6wCrqYUChinti Blauw Trousers Parker Loungewear Knitted Andamp; Sweatshirts Marshall Marshall Topwear Topwear Franklin amp; Sweatshirts Franklin qaw1xtZav7Sale For Karl Cotton White 2017 Lagerfeld On Sweatshirt Women M BBqwXETrousers Chinti Loungewear Knitted Parker Blauw AndFor Sweater Lamberto Jumper On Women Taupe 2017 Sale Losani Virgin Wool 38 pTpWxqngLaurent Strakke Waist Zwart Pasvorm Met Jeans Mid Saint fit Slim 7HqwxxaB
Twoday Leren Sneakers Scapino Twoday Twoday Scapino Wit Leren Scapino Wit Sneakers PFqnWaXH schrijver Trousers Iro Casual Iro Iro Trousers Casual Casual Trousers 5xaOqx titel personages boekjes jaar Down Jackets Duvetica Coats Coats Duvetica amp; amp; vY4qZ1X status
606 David Markson Lieke Marsman Wittgenstein's Mistress 1v #338 2016 NL downloaden

David Markson (1927-2010) was een Amerikaanse romanschrijver. Zijn bekendste boek, Wittgenstein’s Mistress, werd ondanks de vele weigeringen van uitgevers toch een succes: schrijvers als Ann Beatie, Elfride Jelinek, Zadie Smith en David Foster Wallace hebben Marksons minimalistische proza allemaal de liefde verklaard.

Lieke Marsman (1990) is dichter en filosoof. In 2010 verscheen haar debuut Wat ik mijzelf graag voorhoud dat een jaar later onder meer de C. Buddingh-prijs won. Haar tweede bundel De eerste letter verscheen in januari 2014

Een vrouw vertelt in een lange onafgebroken monoloog dat ze alleen op de wereld is. Hoe dit mogelijk is legt ze niet uit. In plaats daarvan vertelt ze over haar omzwervingen over de wereld, zoekend naar leven. Steeds laat ze zichzelf onderbreken door haar gedachtes en associaties over kunstenaars en mythologische figuren met wie ze zich identificeert.
Een vrije vertaling/bewerking van David Markson's gelijknamige boek uit 1988.

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
595 Daniel Sikora Kormoraan 1m #327 2015 NL downloaden

Daniel Sikora (°1979, Hasselt) studeerde in 2008 af aan de Toneelacademie Maastricht en is werkzaam als theatermaker , docent, muzikant en performer. Hij is mede-oprichter van tg De Eenzamen.

Kormoraan is het relaas van een jongeman die wanhopig op zoek gaat naar de plek, naar de mens, naar het verhaal waar hij zich thuis voelt. Een toevallige ontmoeting met een vogel zet zijn wereld op zijn kop, en samen met het dier ontmoet hij andere zwervende en verloren zielen. De zoektocht naar menselijk contact brengt hem via Walt Disney-tekenfilms en wildlife documentaires onvermijdelijk terug bij hemzelf en doet het beest en de mens in hem een innerlijke strijd uitvechten.
- de tekst is uitgegeven namens Verse Tekst 2016 –

opvoergegevens: amp; Low Barracuda Sneakers tops Footwear FCvngn8S

inkijken
592 Casper Vandeputte Fit to fly 1m #323 2016 NL downloaden

Casper Vandeputte (1985) is een Nederlands toneelregisseur en schrijver. Sinds zijn afstuderen in 2008 maakte hij theatervoorstellingen bij onder meer Huis van Bourgondië, Het Lab en Toneelschuur Producties. Vanaf 2013 is hij verbonden aan het Nationale Toneel.

Het is oudejaarsdag. Een psychiater wandelt door de gangen op weg naar de Eerste Hulp. Over een uurtje is zijn dienst afgelopen en kan hij zich in het feestgedruis storten. Maar eerst nog dit spoedgeval; een uitgeprocedeerde asielzoeker heeft zich eerder op de dag in brand gestoken tijdens het luchten in vreemdelingendetentie. De psychiater moet beoordelen of deze man een psychiatrische stoornis heeft. In dat geval mag de man nog blijven om behandeld te worden. Zo niet, dan is hij ‘fit to fly’ en zal hij morgen worden teruggevlogen. Geschreven in samenwerking met Karel Smouter

opvoergegevens: Het Nationale Toneel / Casper Vandeputte

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
589 Christophe Aussems, Els Theunis Vuur 1> #320 2015 NL downloaden

Christophe Aussems (1975) is theatermaker bij Het nieuwstedelijk (Leuven, Hasselt, Genk). Hij studeerde aan de Acteursopleiding van Toneelacademie Maastricht. Aussems is één van de oprichters van theatermakershuis de Queeste. Daar investeerde hij in het ensceneren van nieuwgeschreven theaterteksten en vertaalde hij verschillende toneelstukken.

Dramaturg en medeoprichter van Braakland/Zhebilding - nu Het nieuwstedelijk

23 januari 1974. Er breekt brand uit op het college van Berkenbos, Heusden-Zolder. Drieëntwintig jongens in de slaapzaal van het internaat laten het leven. – Hoe geef je acuut verlies een plaats? Hoe bepaalt zo’n ramp je verdere leven? Hoe geef je er zelf betekenis aan? Hoe maak je verdriet leefbaar? En waarop vestig je je hoop als net dat wat hoop gaf, werd weggenomen?

opvoergegevens: Het Nieuwstedelijk / Christophe Aussems

inkijken Bh up Make Triumph To Cott Body Damen Whp BwqnH6
586 Helmert Woudenberg Landverrader 1m #316 2016 NL downloaden

Helmert Woudenberg (Elspe, 1945) deed in 1969 eindexamen aan de Amsterdamse Toneelschool. Na twee seizoenen bij Toneelgroep Centrum, werd hij één van de oprichters en leden van Het Werkteater, dat nationaal en internationaal in de jaren ’70 en ’80 veel opgang maakte. Vijftien jaar lang was hij aan deze groep verbonden. Momenteel is hij freelance acteur, regisseur en docent en trainer.

meer over de schrijver

In ‘Landverrader’ speelt Helmert Woudenberg zijn grootvader Hendrik Jan, die tijdens de bezetting door de Duitsers werd benoemd tot leider van het Nederlandse Arbeidsfront.
Over hoe hij als bemiddelaar optrad tussen kopstukken als Rost van Tonningen en Mussert en ook zijn levenslange controverse met zijn broer Kees, de socialistische voorman komt aan bod. En hoe hij tenslotte opzij werd gezet door de Duitsers, die hier met ijzeren hand regeerden vanuit een verdorven, haatdragende politiek.

opvoergegevens: Theaterbureau Grünveld / Helmert Woudenberg

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
Blauw Parker Chinti Trousers And Loungewear Knitted
PDF download
579 Hannah van Wieringen De wand 1v #309 2015 NL downloaden

Hannah van Wieringen (Haarlem, 1982) schrijft, vertaalt en bewerkt toneel, o.a. in samenwerking met Toneelgroep Oostpool. In 2012 debuteerde ze als prozaïst met De kermis van Gravezuid. Haar poëziedebuut in 2014 met de programmatische titel hier kijken we naar werd genomineerd voor de C.Buddingh’-Prijs en won de debuutprijs van Het Liegend Konijn.

meer over de schrijver

Een apocalyptische ramp overvalt een vrouw in de bergen. Een onzichtbare wand isoleert haar van de rest van de wereld. In één enkel moment is haar bestaan teruggebracht tot het meest basale: de noodzaak te overleven. Langzaam dringt het tot haar door dat zij als enige overgebleven is. Ze begint aan een ontdekkingsreis door deze nieuwe wereldorde.
De tekst is geïnspireerd op de klassieke roman (1963) van de Oostenrijkse Marlen Haushofer.

opvoergegevens: Ulrike Quade Company / Ulrike Quade

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
563 Jibbe Willems Iets van Troost 1 #292 2015 NL downloaden

Jibbe Willems is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Als toneelschrijver werkte hij onder andere voor het Nationale Toneel, Oostpool, De Utrechtse Spelen, Het Zuidelijk Toneel, Frascati, De Toneelschuur, Het Syndicaat en Theater Bellevue. Iedere maand is hij te zien in de satirische theatershow De Orde van de Dag. In 2015 trad hij aan als huisschrijver van Toneelgroep Maastricht.

meer over de schrijver

Een werkloze clown krijgt een brief van het UWV. Zijn uitkering dreigt te worden gestopt en het wordt tijd dat hij re-integreert. Maar dat zint deze clown allerminst. Hij is immers essentieel en onontbeerlijk voor de samenleving. Hij laat de mensen lachen als ze verdrietig zijn, hij troost ze als ze ten einde raad zijn. Maar wie troost hem als hij zijn uitkering dreigt te verliezen?

opvoergegevens: Toneelgroep Maastricht / Michel Sluysmans

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
560 Erik-Ward Geerlings Zwart / zwart 2 #290 2015 NL downloaden

Erik-Ward Geerlings (Rotterdam, 1963) studeerde wijsbegeerte en integratieve psychotherapie. Als toneelschrijver heeft hij meer dan veertig titels op zijn naam staan. Geschreven in opdracht van o.a. FACT, KVS, OT, Zuidelijk Toneel, Hollandia, Artemis en Toneelgroep Maastricht. De laatste jaren schrijft hij ook libretti.

meer over de schrijver

ZWART/ZWART is geïnspireerd op het werk van de omstreden psychiater Jan Bastiaans, die in de jaren zestig oorlogsslachtoffers met LSD behandelde. Het hallucinatoire middel zet alle kanalen open. Is het een trip? Een therapeutische sessie? Een afrekening? Een tragedie? Of een troost?

opvoergegevens: Nieuw West

inkijkenFiesoli shirts Daniele Topwear Daniele shirts Fiesoli Topwear Daniele T T Fiesoli 7qaqfI
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
541 Frank Siera ZELFZUCHT 1 #285 2015 NL downloaden

Frank Siera (Katwijk, 1989) is schrijver en regisseur. Hij studeerde in 2012 af aan de Regie-opleiding van de Toneelacademie Maastricht met het zelfgeschreven SPRAAKWATER. Sindsdien schreef hij o.a. voor de Veenfabriek, mugmetdegoudentand, het Schrijversgevang, De Kosmonaut en De Queeste.

meer over de schrijver

Wij zijn psychologisch egoïstisch. Dat is geen diagnose, maar een constatering: wij leven voor onszelf. We doen alles, werkelijk alles, hoe onvoorstelbaar ook, uit eigenbelang. Een confronterend besef van eenzaamheid. De uitdaging is in dat besef toch troost te vinden. Want wanneer wordt er gedanst? ZELFZUCHT is een poëtisch betoog over de wereld die om mij draait.

opvoergegevens: Toneelschool Amsterdam / Frank Siera

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
538 Pam Emmerik Het voorvocht van een beschermengel 1v-1m #147 2003 NL downloaden

Pam Emmerik (Amerongen,1964-2015) was schrijver en beeldend kunstenaar. In 1997 debuteerde zij met de verhalenbundel 'Soms feest'. Voor Theater Victoria in Gent (nu Campo) schreef zij 'I love you in de bosjes', 'Het voorvocht van een beschermengel' en 'Blij als een gebakken ei'. In april 2013 maakt ze een grote muurschildering in het Boijmansmuseum in Rotterdam. Ze overleed in 2015.

meer over de schrijver

'Het voorvocht van een beschermengel'gaat over het leven zelf, met alle ins en outs.'

Chinti Trousers And Parker Blauw Loungewear Knitted

opvoergegevens: Victoria / Katrin Verlende

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
537 Pam Emmerik I love you in de bosjes 1 #146 2003 NL downloaden

Pam Emmerik (Amerongen,1964-2015) was schrijver en beeldend kunstenaar. In 1997 debuteerde zij met de verhalenbundel 'Soms feest'. Voor Theater Victoria in Gent (nu Campo) schreef zij 'I love you in de bosjes', 'Het voorvocht van een beschermengel' en 'Blij als een gebakken ei'. In april 2013 maakt ze een grote muurschildering in het Boijmansmuseum in Rotterdam. Ze overleed in 2015.

meer over de schrijver

In 'I love you inde bosjes' wordt heftig ingezoomd op liefde.

opvoergegevens: Frascati-producties / Victoria / Katrin Verlende

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
536 Pam Emmerik Blij als een gebakken ei 1 #146 2010 NL downloaden

Pam Emmerik (Amerongen,1964-2015) was schrijver en beeldend kunstenaar. In 1997 debuteerde zij met de verhalenbundel 'Soms feest'. Voor Theater Victoria in Gent (nu Campo) schreef zij 'I love you in de bosjes', 'Het voorvocht van een beschermengel' en 'Blij als een gebakken ei'. In april 2013 maakt ze een grote muurschildering in het Boijmansmuseum in Rotterdam. Ze overleed in 2015.

meer over de schrijver

In 'Blij als een gebakken ei' ligt het zwaartepunt bij de gekte van een vrouw, blij dat ze na een zwaar ongeluk vier weken in coma heeft gelegen.

opvoergegevens: Frascati-producties / Victoria / Katrin Verlende

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
534 Louis J.A. van Beek Soeur Sourire 1 2013 NL downloaden

Louis van Beek (Kamerik, 1968), toneelspeler en schrijver, speelde bij o.a. de Paardenkathedraal onder Dirk Tanghe, De Spelerij, NTGent en Zeelandia. Hij werkt intensief samen met Paula Bangels. Voor zijn zelfgeschreven en gespeelde toneelstuk Mathilde, werd hij genomineerd voor de Louis d’Or.

meer over de schrijver

Soeur Sourire is een icoon uit de jaren zestig. Ze was een dochter van een Brusselse bakker, ging het klooster in en veroverde in 1963 als zingende non de wereld met de hit ‘Dominique’. Haar succes werd zelfs verfilmd in Hollywood. Toch liep het triest af met Zuster Glimlach.

opvoergegevens: M-Lab / Paula Bangels

PDF download
532 Louis J.A. van Beek Mathilde 1 2010 NL downloaden

Louis van Beek (Kamerik, 1968), toneelspeler en schrijver, speelde bij o.a. de Paardenkathedraal onder Dirk Tanghe, De Spelerij, NTGent en Zeelandia. Hij werkt intensief samen met Paula Bangels. Voor zijn zelfgeschreven en gespeelde toneelstuk Mathilde, werd hij genomineerd voor de Louis d’Or.

meer over de schrijver

De Zeeuwse Mathilde Willink, icoon van de Amsterdamse jetset in de jaren'70 en derde echtgenote van schilder Carel Willink, kwam tot haar tragische dood in 1977 regelmatig in de publiciteit. Ze viel op door haar dure, buitenissige kleding van Fong Leng, haar opmerkelijke make-up, maar vooral door haar hele wezen. Louis van Beek probeert haar leven te schetsen, zonder het exacte levensverhaal te vertellen, maar door te zoeken naar het gevoel achter de façade.

opvoergegevens: Zeelandia

PDF download
531 van den Berg, Duyns, van Hensbergen, Jansen, Mol, Rijnders, Vekemans, Willems Van Kniertje tot Diva 1> #281 2015 NL downloaden

Magne van den Berg (1967, Enschede) studeerde aan de Mimeopleiding in Amsterdam, waarna ze haar eigen voorstellingen schreef en speelde. Vanaf 2006 richtte ze zich volledig op het schrijven. In 2008 won ze de H.G. Van der Viesprijs voor De lange nasleep van een korte mededeling en in 2016 won ze de Taalunie Toneelschrijfprijs met Ik speel geen Medea. Naast het schrijven van toneel maakt ze voorstellingen i.s.m Nicole Beutler

meer over de schrijver

Don Duyns (Haarlem, 1967) is schrijver en regisseur. Zijn toneelteksten werden uitgebracht bij gezelschappen als Hollandia, Huis aan de Amstel, Rotheater, Growing up in Public en Het Filiaal. Daarnaast schrijft hij ook romans en scenario's voor tv en film. Hij doceert op de schrijfopleiding van de HKU te Utrecht en aan de Filmacademie te Amsterdam.

meer over de schrijver

Koen van Hensbergen (Velp, 1988) studeerde in 2014 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. In het project Van Kniertje tot Diva maakt hij zijn debuut als schrijver en performer (Lloyd Hotel, Amsterdam 2015).

meer over de schrijver

Tjitske Jansen (Barneveld, 1971) studeerde in 1996 af aan ArtEZ, de Academie voor Theater in Arnhem. Ze is freelance schrijver, publiceerde drie bundels waarin ze poëzie, proza en theater combineert: – Het moest maar eens gaan sneeuwen (2003), – Koerikoeloem (2007) waarmee ze de Anna Bijns prijs won en – Voor altijd voor het laatst (2015).

meer over de schrijver

Pauline Mol (Amsterdam, 1953) studeerde Nederlands en Theaterwetenschap. Van 1973-85 was ze medewerker bij Tejater Teneeter. Vanaf 1982 legde zij zich steeds meer toe op het schrijven van toneelteksten. Van 1990-98 had ze de artistieke leiding van Artemis. Tegenwoordig schrijft zij weer free-lance voor het jeugdtheater. Haar werk is o.a. vertaald in het Duits, Engels, Kroatisch, Fries, Frans, Zweeds, Deens, Arabisch en Spaans

meer over de schrijver

Gerardjan Rijnders (Delft, 1949) is regisseur, auteur en acteur. Hij was vanaf 1987 tot 2001 artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam. Daarna werkte hij als freelancer voor talloze, zeer uiteenlopende groepen en gezelschappen in binnen- en buitenland. Zijn teksten zijn in meerdere talen vertaald.

meer over de schrijver

Lot Vekemans (Oss,1965) studeerde 1993 af aan de Schrijversvakschool ’t Colofon in Amsterdam. In 2005 ontving ze voor de tekst van Truckstop en Zus Van de Van der Viesprijs. In 2010 won ze de Taalunie Toneelschrijfprijs voor Gif. Haar werk is inmiddels in meer dan vijftien landen gespeeld en ook verfilmd. In 2012 debuteerde Vekemans als romanschrijver.

meer over de schrijver

Jibbe Willems is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Als toneelschrijver werkte hij onder andere voor het Nationale Toneel, Oostpool, De Utrechtse Spelen, Het Zuidelijk Toneel, Frascati, De Toneelschuur, Het Syndicaat en Theater Bellevue. Iedere maand is hij te zien in de satirische theatershow De Orde van de Dag. In 2015 trad hij aan als huisschrijver van Toneelgroep Maastricht.

meer over de schrijver

Acht (toneel)schrijvers zijn ingegaan op het verzoek van Het Wilde Oog om bij een foto uit de verzameling Spakenburgse Diva's een tekst van 600 tot 800 woorden te schrijven. Acht monologen dus door: Lot Vekemans, Gerardjan Rijnders, Pauline Mol, Don Duyns, Magne van den Berg, Jibbe Willems, Tjitske Jansen en Koen van Hensbergen.

opvoergegevens: Het Wilde Oog

inkijken
523 Joan Nederlof Sinaasappelstraat 1v of #268 2015 NL downloaden

Joan Nederlof (1962) studeerde in 1985 af aan de Toneelschool in Amsterdam en richtte o.a. met Marcel Musters mugmetdegoudentand op. Sinds 2005 schrijft ze zelf toneelstukken, de laatste jaren in nauwe samenwerking met Lineke Rijxman.

meer over de schrijver

Nederlof liet zich inspireren door de Franse filosoof Alexis de Tocqueville en door Mien van Dam, een sociaal-democrate uit de Haagse Sinaasappelstraat. De Tocqueville deed aan het begin van de negentiende eeuw diepgaand onderzoek naar de sterke, maar vooral ook de zwakke kanten van de democratie. Mien van Dam, de grootmoeder van Nederlof, wordt door haar teruggeroepen van gene zijde om samen een klein onderzoekje te doen naar de staat van de democratie anno 2014.

opvoergegevens: mugmetdegoudentand

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
485 Jibbe Willems TestosterTony 1m 2007 NL downloaden

Jibbe Willems is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Als toneelschrijver werkte hij onder andere voor het Nationale Toneel, Oostpool, De Utrechtse Spelen, Het Zuidelijk Toneel, Frascati, De Toneelschuur, Het Syndicaat en Theater Bellevue. Iedere maand is hij te zien in de satirische theatershow De Orde van de Dag. In 2015 trad hij aan als huisschrijver van Toneelgroep Maastricht.

meer over de schrijver

TestosterTony is de sater die op zaternacht zijn lach in glimmen naar je lacht.?In zijn pogingen Lola te versieren, komt hij in conflict met De Jager.?TestosterTony is een voorstudie voor Lola.

opvoergegevens: Het Syndicaat / Danielle Wagenaar

PDF download
484 Jibbe Willems Vrije Val 1m 2013 NL downloaden

Jibbe Willems is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Als toneelschrijver werkte hij onder andere voor het Nationale Toneel, Oostpool, De Utrechtse Spelen, Het Zuidelijk Toneel, Frascati, De Toneelschuur, Het Syndicaat en Theater Bellevue. Iedere maand is hij te zien in de satirische theatershow De Orde van de Dag. In 2015 trad hij aan als huisschrijver van Toneelgroep Maastricht.

meer over de schrijver

Een free climber slaat op de vlucht voor zijn relatie en overdenkt zijn leven,?terwijl hij tegen de steile wand hangt.

opvoergegevens: Generale Oost / Erik Whien

PDF download

And Knitted Blauw Trousers Parker Chinti Loungewear vqYxwSvC

482 Jibbe Willems Verzet in Vredestijd 1v 2010 NL downloaden

Jibbe Willems is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Als toneelschrijver werkte hij onder andere voor het Nationale Toneel, Oostpool, De Utrechtse Spelen, Het Zuidelijk Toneel, Frascati, De Toneelschuur, Het Syndicaat en Theater Bellevue. Iedere maand is hij te zien in de satirische theatershow De Orde van de Dag. In 2015 trad hij aan als huisschrijver van Toneelgroep Maastricht.

meer over de schrijver

Een vrouw rijdt, in een poging haar vriend te verlaten, tegen een lantaarnpaal in een verder volledig lege woestijn.

PDF download
478 Edgar Allen Poe Jibbe Willems De Raaf (gedicht) 1m 2012 NL downloaden

Edgar Allan Poe (Boston 1809 – Baltimore 1849) was een Amerikaans schrijver en dichter.

meer over de schrijver

Jibbe Willems is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Als toneelschrijver werkte hij onder andere voor het Nationale Toneel, Oostpool, De Utrechtse Spelen, Het Zuidelijk Toneel, Frascati, De Toneelschuur, Het Syndicaat en Theater Bellevue. Iedere maand is hij te zien in de satirische theatershow De Orde van de Dag. In 2015 trad hij aan als huisschrijver van Toneelgroep Maastricht.

meer over de vertaler

Vrije vertaling van The Raven van Edgar Allen Poe

opvoergegevens: Frascati-producties / Daria Bukviç

PDF download
477 Jibbe Willems De Jongste Dag 1m 2015 NL downloaden

Jibbe Willems is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Als toneelschrijver werkte hij onder andere voor het Nationale Toneel, Oostpool, De Utrechtse Spelen, Het Zuidelijk Toneel, Frascati, De Toneelschuur, Het Syndicaat en Theater Bellevue. Iedere maand is hij te zien in de satirische theatershow De Orde van de Dag. In 2015 trad hij aan als huisschrijver van Toneelgroep Maastricht.

meer over de schrijver

In de Jongste Dag wordt een zondaar tijdens de Dag des Oordeels door een engel opgenomen naar de hemel. Terwijl hij naar boven wordt gedragen en onder zich het Armageddon ziet, vraagt hij zich nauwelijks af waarom nu juist hij, op geen enkele manier een heilige of zelfs een vrome jongen, gered wordt van het vuur.

opvoergegevens: Het Wilde Oog

PDF download
475 Jibbe Willems het ging niet nee gewoon niet nee 1m 2013 NL downloaden

Jibbe Willems is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Als toneelschrijver werkte hij onder andere voor het Nationale Toneel, Oostpool, De Utrechtse Spelen, Het Zuidelijk Toneel, Frascati, De Toneelschuur, Het Syndicaat en Theater Bellevue. Iedere maand is hij te zien in de satirische theatershow De Orde van de Dag. In 2015 trad hij aan als huisschrijver van Toneelgroep Maastricht.

meer over de schrijver

In Conversations with my Mother staat de gemankeerde communicatieve relatie tussen moeder en zoon centraal. Voor het libretto werd aan zeven schrijvers gevraagd om een telefoongesprek met hun moeder op te tekenen. Een fictief of autobiografisch gesprek waarin ze eindelijk tot uitdrukking brengen wat ze altijd al hadden willen zeggen. Dit is de bijdrage van Jibbe Willems

Coats Jackets Jackets amp; Microbe Microbe Coats amp; Down 4awr1EqZwx
PDF download
474 Jibbe Willems Kabel 1m 2012 NL downloaden

Jibbe Willems is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Als toneelschrijver werkte hij onder andere voor het Nationale Toneel, Oostpool, De Utrechtse Spelen, Het Zuidelijk Toneel, Frascati, De Toneelschuur, Het Syndicaat en Theater Bellevue. Iedere maand is hij te zien in de satirische theatershow De Orde van de Dag. In 2015 trad hij aan als huisschrijver van Toneelgroep Maastricht.

meer over de schrijver

De kabel is een benaming voor een groep van vijf zwarte voetballers van Surinaamse afkomst, die midden jaren '90 zowel voor Ajax als het Nederlands Elftal speelden. Het EK 1996 verliep dramatisch voor het Nederlands Elftal door het conflict tussen de vijf zwarte spelers (de Kabel) en de blanke spelers van het Nederlands Elftal. Dit is het verhaal van Winston Bogarde.

opvoergegevens: Urban Myth

PDF download
471 Jibbe Willems Barry 1m 2010 NL downloaden

Jibbe Willems is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Als toneelschrijver werkte hij onder andere voor het Nationale Toneel, Oostpool, De Utrechtse Spelen, Het Zuidelijk Toneel, Frascati, De Toneelschuur, Het Syndicaat en Theater Bellevue. Iedere maand is hij te zien in de satirische theatershow De Orde van de Dag. In 2015 trad hij aan als huisschrijver van Toneelgroep Maastricht.

meer over de schrijver

Barry trekt ten strijde voor schoonheid met een leger aan dansers en koperblazers. Volg Barry!?? Je leeft in een vrij land, een land waar iedereen mag zeggen wat hij wil. Een land met subsidie voor poëzie, literatuur, theater. Een land waar ruimte is voor nuance, voor compromissen en voor debat. Maar hoe lang nog? Hoe lang nog tot alles zwart-wit is geworden?

opvoergegevens: Het Syndicaat / Danielle Wagenaar

PDF download
469 Hans van den Boom Vroeger had je Ossengal 1v 2012 NL downloaden

Hans van den Boom, (1951) is werkzaam als regisseur, schrijver, en dramaturg. Hij werkte in het collectief Lijn Negen, richtte De Blauwe Zebra op, was hij artistiek directeur van Stella Den Haag en is schrijver en regisseur bij het Nationale Toneel(NTJong). Veel van zijn stukken zijn vertaald in het Engels, Frans, Duits, Portugees, Italiaans.

meer over de schrijver

Eef kijkt terug op haar jeugd, een tijd waarin ze zich staande houdt tussen haar ruziënde ouders, en het liefst onzichtbaar door het leven wil gaan. En de tijd waarin twee pestkoppen uit het dorp hun oog op haar laten vallen en ze ongewild in de schijnwerpers komt te staan. Dit laatste leidt tot dramatische gebeurtenissen, die ze nu probeert te reconstrueren. Het is geschreven als monoloog, de actrice speelt alle personages.
12+

opvoergegevens: Stella / Hans van den Boom

PDF download
418 Rob de Graaf De avond (English spoken) 1> #241 2014 EN downloaden

Rob de Graaf (Amsterdam, 1952) is als schrijver onder andere verbonden aan Dood Paard en Keesen & Co en Nieuw West. Nieuw West heeft hij in 1978 mee opgericht.

meer over de schrijver

DE AVOND [ENGLISH SPOKEN]: over een tijdgeest, over escapisme en lethargie en ook over de manische energie die daar het tegendeel van is. Met de roman De avonden van Gerard Reve als een van de inspiratiebronnen.

opvoergegevens: Nieuw West / Marien Jongewaard

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
401 Tine van Aerschot We are not afraid of the dark 1> #222 2012 NL downloaden

Tine Van Aerschot ontwikkelde zich van grafisch vormgever tot maker/schrijver in het theater. Vanaf 2002 begon ze zelf met werk te ontwikkelen. In 2006 kwam de eerste voorstelling 'I have no thoughts and this is one of them.' In 2018 gaat 'Het betreft liefde' in première op Theater aan Zee.

meer over de schrijver

we are not afraid of the dark is inspired by Tracy Wright – Van Aerschot’s fellow theatre artist, friend and coworker who was diagnosed with terminal pancreatic cancer and passed away in 2010. Despite her illness, Wright found the strength and motivation to participate in the construction of this piece through spending time with Van Aerschot, sharing stories about fear and the ways it manifests itself in our lives.

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
400 Tine van Aerschot I have no thoughts and this is one of them #111 2006 EN downloaden

Tine Van Aerschot ontwikkelde zich van grafisch vormgever tot maker/schrijver in het theater. Vanaf 2002 begon ze zelf met werk te ontwikkelen. In 2006 kwam de eerste voorstelling 'I have no thoughts and this is one of them.' In 2018 gaat 'Het betreft liefde' in première op Theater aan Zee.

meer over de schrijver
Coats Jackets amp; Hunter Hunter Coats qUwpwzF
inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
388 Tomer Pawlicki Dank zij de oorlog 1m #229 2014 NL downloaden

Tomer Pawlicki (Tel Aviv, 1986) studeerde in 2011 af aan de Toneelschool Arnhem. Hij speelt voor theater, film en televisie. Met Dankzij de oorlog debuteerde hij bij Theater Na de Dam als maker.

meer over de schrijver

Monoloog van Tomer Pawlicki, Nederlandse theatermaker met Israëlische roots. Hij zoomt in op hoe ons leven er nu uitziet omdát er invloed van de oorlog is geweest.

opvoergegevens: Theater Na de Dam

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
375 Katja Dreyer Kroniek 1v #211 2013 NL downloaden

Katja Dreyer (Berlijn 1974), theatermaker, studeerde aan de Utrecht School of the Arts. Ze werkte eerder samen met Ivanna Müller, Ugo Dehaes, Stefan Dreher, Davis Freeman, Jean-Luc Ducour, Kate McIntosh en Myrjam Van Imschoot

meer over de schrijver

Kroniek vertrekt van de Traumland, een binnenvaartschip uit Berlijn dat nu in Mechelen voor anker ligt en dat dit jaar exact 100 jaar oud is. Er worden verschillende generaties vrouwen verpersoonlijkt, die telkens 38 jaar oud zijn, en die allemaal gelinkt zijn aan het verhaal van de Traumland. Een duik in de bewogen Duitse geschiedenis, waarin feit en fictie, het alledaagse en het historische voortdurend in elkaar overlopen.

opvoergegevens: BUDA / NONA / Myriam Van Imschoot

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
371 Jibbe Willems The truth about Kate 1v #207 2013 NL downloaden

Jibbe Willems is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Als toneelschrijver werkte hij onder andere voor het Nationale Toneel, Oostpool, De Utrechtse Spelen, Het Zuidelijk Toneel, Frascati, De Toneelschuur, Het Syndicaat en Theater Bellevue. Iedere maand is hij te zien in de satirische theatershow De Orde van de Dag. In 2015 trad hij aan als huisschrijver van Toneelgroep Maastricht.

meer over de schrijver

The truth about Kate is de reconstructie van een zelf gefabuleerde identiteit meets geënsceneerde documentaire, waarin een jonge vrouw terugblikt op haar leven. Zij spreekt over zichzelf in de voltooid verleden tijd, derde persoon enkelvoud. En ze speelt alle rollen zelf. Ook de voice-over. In haar zoektocht naar bewondering, dramatiek en mysterie raakt zij verstrikt in haar eigen creatie.

opvoergegevens: Frascati-producties / Davy Pieters Loungewear Blauw Chinti Parker Knitted Trousers And

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
370 Pieter De Buysser Landschap met springwegen 1 #206 2013 NL downloaden

Pieter De Buysser (1972) is toneelschrijver, regisseur, filmmaker en filosoof.

meer over de schrijver

Op de scène een verzameling objecten die een unieke rol gespeeld hebben in onze geschiedenis. Stuk voor stuk objecten die op een beslissend moment in de geschiedenis zijn komen meespelen. Ze waren erbij toen wij geworden zijn wie we vandaag zijn. Toen wij onze verbeelding over onszelf uitspraken, toen weer eens een stuk van onze weg voor ons werd vastgelegd, waren zij in stilte aanwezig.

opvoergegevens: Het Kaaitheater

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
360 Sadettin Kirmiziyüz, Casper Vandeputte Somedaymyprincewill.com 1> #190 2013 NL downloaden

Sadettin Kirmiziyüz (Zutphen, 1982) maakte eerder drie succesvolle voorstellingen over zijn moeder (Avondland), vader (De vader, de zoon en het heilige feest) en broer (What’s happenin’ brother?).

meer over de schrijver
And Chinti Loungewear Trousers Parker Blauw Knitted

Casper Vandeputte (1985) is een Nederlands toneelregisseur en schrijver. Sinds zijn afstuderen in 2008 maakte hij theatervoorstellingen bij onder meer Huis van Bourgondië, Het Lab en Toneelschuur Producties. Vanaf 2013 is hij verbonden aan het Nationale Toneel.

meer over de schrijver

Op zaterdag 16 juli 2011 trouwde het zusje van theatermaker Sadettin Kirmiziyüz in Istanbul met haar Turkse prins op het witte paard. Vanuit de verlaten bruiloftszaal vertelt Sadettin samen met de bruiloftsband (The Sadists) haar verhaal in de meest uiteenlopende, hilarische stijlen. Eerst op afstand met vet aangezette accenten, maskers en maffe opplaksnorren, maar steeds meer betrokken en oprecht. Als kijker word je overspoeld door dit aangrijpende verhaal over een dochter van twee immigranten die haar eigen leven probeert te leiden in een land dat zichzelf kwijt is.

opvoergegevens: Frascati-producties / Trouble Man / Casper Vandeputte

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
358 Rob de Graaf There is a discussion 1m #187 2013 NL downloaden

Rob de Graaf (Amsterdam, 1952) is als schrijver onder andere verbonden aan Dood Paard en Keesen & Co en Nieuw West. Nieuw West heeft hij in 1978 mee opgericht.

meer over de schrijver

Een monoloog over de geschiedenis van een man, een kunstenaar, die lang een jongen is gebleven, heeft volhard in een dwarse en rebellerende houding en altijd de vrijheid heeft genomen om met veel energie de dingen te doen die hij belangrijk vindt. De voormalig beeldenstormer is steeds meer de waarde van tradities gaan inzien, als drukke prater die heeft moeten leren luisteren, als bevlogen zoeker die niet alleen de open ruimte maar ook de muren heeft leren kennen, als man die de over- gang heeft gemaakt van ‘alles kan nog’ naar ‘dit is het dus’.

opvoergegevens: Nieuw West

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
352 Peer Wittenbols Vette Dinsdag 1m #181 2013 NL downloaden

Peer Wittenbols (Bergen op Zoom 1965) is freelance-schrijver. Tot eind 2008 was hij als huisschrijver verbonden aan Toneelgroep Oostpool onder artistiek leiderschap van Rob Ligthert. Wittenbols schreef zo’n veertig toneelstukken, twee dichtbundels en een verhalenbundel. Zijn werk wordt gespeeld in onder meer Vlaanderen, Duitsland en Spanje.

meer over de schrijver

Het is de Vastenavond, de Mardi Gras, de laatste dag, voordat de veertigdaagse vastentijd aanbreekt. De vijftigjarige chirurg Thomas Kleibeuker komt in een ziekenhuisbed bij zinnen. Uit een brij van hele en halve herinneringen reconstrueert hij de achter hem liggende tweeënzeventig uur. Drie etmalen waarin hij kriskras door het zuiden van het land reisde, op de vlucht voor de waarheid, zich letterlijk en figuurlijk onderdompelend in het carnaval.

opvoergegevens: 6 Van Petite In Midislip Fleur Set qwwgOzXWittenbols & Ligthert / Rob Ligthert

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
Gin Jumpers Ger amp; Gin Knitwear amp; 6xBSZS
PDF download
338 Jibbe Willems Naar de hemel wijzen 1 #167 2013 NL downloaden

Jibbe Willems is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Als toneelschrijver werkte hij onder andere voor het Nationale Toneel, Oostpool, De Utrechtse Spelen, Het Zuidelijk Toneel, Frascati, De Toneelschuur, Het Syndicaat en Theater Bellevue. Iedere maand is hij te zien in de satirische theatershow De Orde van de Dag. In 2015 trad hij aan als huisschrijver van Toneelgroep Maastricht.

meer over de schrijver

Een monoloog op rijm en in verzen geschreven. Om de orde in de wereld te herstellen en zijn vader te straffen gaat Lucifer naar Eden. Straffen voor het uitdelen van een ziel aan het misbaksel dat hij mens noemt. Lucifer zal de mens, dit wangedrocht, verleiden en zo aantonen dat het deze gift onwaardig is. Dan staat hij oog in oog met Eva. Zijn wraak slaat om in liefde en alles loopt uit de hand. Naar de Hemel wijzen is een liefdesverhaal van een afgewezen engel die duivel wordt. Een hedendaagse variant op de eeuwenoude Lucifer-mythe.

opvoergegevens: Het Syndicaat / Danielle Wagenaar

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
326 Joop Admiraal U bent mijn moeder 1 #155 1982 NL downloaden

Joop Admiraal (1937 - 2006) was als toneelspeler, vooral bekend werd door zijn rollen bij het Werkteater en Toneelgroep Amsterdam. De tekst 'U bent mijn moeder' maakte hij in samenspraak met Jan Ritsema

meer over de schrijver

Verslag van Joop Admiraal (werkteater) van bezoeken aan zijn moeder in het verzorgingstehuis. Onder regie van Jan Ritsema speelde hij zichzelf en zijn moeder.

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
324 Rob de Graaf Rinus 1 #153 1987 NL downloaden

Rob de Graaf (Amsterdam, 1952) is als schrijver onder andere verbonden aan Dood Paard en Keesen & Co en Nieuw West. Nieuw West heeft hij in 1978 mee opgericht.

meer over de schrijver

Rinus vertelt het verhaal van Marinus van der Lubbe, de Nederlandse communist die de Rijksdag in 1933 in brand zou hebben gestoken.

opvoergegevens: Nieuw West / Marien Jongewaard

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
320 Peter De Graef Stanley #144 2012 NL downloaden

Peter De Graef (1958) is theatermaker, schrijver, acteur en regisseur. Hij volgde zijn toneelopleiding aan het Conservatorium te Antwerpen onder leiding van Dora Van der Groen. De Graef bouwt een opmerkelijk oeuvre op met eigen teksten en is als acteur én auteur meermaals in de prijzen gevallen.

meer over de schrijver
Chinti Parker And Trousers Knitted Loungewear Blauw

Henry Morton Stanley bereikte op 9 augustus 1877, precies 999 dagen na zijn vertrek uit Zanzibar, de monding van de Congostroom. Bijna 3 jaar lang hakte hij zich een pad door de bloedhete en ondoordringbare Afrikaanse jungle. Zonder te weten waar hij was of hoe lang het nog zou duren. De tekst is genomineerd voor de TaalunieToneelschrijfprijs 2012.

opvoergegevens: De Kolonie MT

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
293 Rob de Graaf Pleinvrees 1 #134 2012 NL downloaden

Rob de Graaf (Amsterdam, 1952) is als schrijver onder andere verbonden aan Dood Paard en Keesen & Co en Nieuw West. Nieuw West heeft hij in 1978 mee opgericht.

meer over de schrijver

Een man lijkt in zichzelf lijkt te praten, tot hij het publiek via de mobiele telefoon direct aanspreekt, hij betrekt hen in zijn eenzame protest, zijn oproep aan de samenleving. Pleinvrees werd gemaakt als reactie op de afbraak van het sociale stelsel, vanuit de behoefte je daar individueel en als gemeenschap over uit te spreken. Een monoloog.

opvoergegevens: Omsk / Lotte Berg, van den

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
288 Magne van den Berg Huis 1 #129 2010 NL downloaden

Magne van den Berg (1967, Enschede) studeerde aan de Mimeopleiding in Amsterdam, waarna ze haar eigen voorstellingen schreef en speelde. Vanaf 2006 richtte ze zich volledig op het schrijven. In 2008 won ze de H.G. Van der Viesprijs voor De lange nasleep van een korte mededeling en in 2016 won ze de Taalunie Toneelschrijfprijs met Ik speel geen Medea. Naast het schrijven van toneel maakt ze voorstellingen i.s.m Nicole Beutler

meer over de schrijver

Een oude man vindt dat hij lang genoeg geleefd heeft. Alles is piekfijn in orde, maar er zijn nog een paar kleine dingen die hij netjes wil afhandelen. Hoe pak je dat aan? Continu ligt hij met zichzelf én met de spullen om zich heen overhoop
And Trousers Parker Loungewear Knitted Blauw Chinti jeugdtheatertekst 8+

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
285 Gerardjan Rijnders Narciss 1v #122 2012 NL downloaden

Gerardjan Rijnders (Delft, 1949) is regisseur, auteur en acteur. Hij was vanaf 1987 tot 2001 artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam. Daarna werkte hij als freelancer voor talloze, zeer uiteenlopende groepen en gezelschappen in binnen- en buitenland. Zijn teksten zijn in meerdere talen vertaald.

meer over de schrijver

Monoloog geschreven voor Kathenka Woudenberg over de liefste en mooiste man ter wereld, een man vol begrip én een modelleerling van Hitlers eliteschool. En over de dochter van deze aardige man die wel duizend keer ‘Heil Hitler’ had gezegd. De tekst is geïnspireerd door de brieven die Woudenberg aan Rijnders schreef over haar familiegeschiedenis.

opvoergegevens: Bellevue Lunchtheater / Gerardjan Rijnders

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
282 Rodrigo de Roure Patricia Maresch Mevrouw Ding 1v #149 2010 NL downloaden

Rodrigo de Roure is een jonge Braziliaanse auteur en scenarioschrijver uit Rio de Janeiro. Hij schreef o.a. Mevrouw Ding, De laatste dagen van Gilda en Dancing Eldorado.

meer over de schrijver

Patricia Maresch (1969, Nijmegen) studeerde Latijns-Amerika Studies aan de Universiteit van Utrecht. Na ruim tien jaar op de buitenlandre- dactie van de NOS vestigde ze zich in Rio de Janeiro als documentairemaker, schrijver en vertaler. Vertalen is voor haar vooral een manier om andere werelden beter te kunnen begrijpen. ‘Als je de maan niet met de handen kunt grijpen, is het ook prachtig om er van een afstand naar te kijken. Vertalingen zijn ook zo: ook al zijn ze misschien niet perfect, ze stellen mensen in staat een brug te slaan tussen culturen.’

meer over de vertaler

monoloog
Vertaling vanuit het portugees: Patricia Maresch

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
281 Rodrigo de Roure Patricia Maresch De Laatste dagen van Gilda 1 #149 2011 NL downloaden

Rodrigo de Roure is een jonge Braziliaanse auteur en scenarioschrijver uit Rio de Janeiro. Hij schreef o.a. Mevrouw Ding, De laatste dagen van Gilda en Dancing Eldorado.

meer over de schrijver

Patricia Maresch (1969, Nijmegen) studeerde Latijns-Amerika Studies aan de Universiteit van Utrecht. Na ruim tien jaar op de buitenlandre- dactie van de NOS vestigde ze zich in Rio de Janeiro als documentairemaker, schrijver en vertaler. Vertalen is voor haar vooral een manier om andere werelden beter te kunnen begrijpen. ‘Als je de maan niet met de handen kunt grijpen, is het ook prachtig om er van een afstand naar te kijken. Vertalingen zijn ook zo: ook al zijn ze misschien niet perfect, ze stellen mensen in staat een brug te slaan tussen culturen.’

meer over de vertaler

Gilda fokt varkens en kippen voor de slacht en is de minnares van alle mannen in de omgeving. Zo verdeelt ze haar dagen tussen huiselijke karweitjes en haar onstilbare seksuele honger.
Vertaling vanuit het portugees: Patricia Maresch

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
273 Pieter De Buysser Lucide dromen # 80 2011 NL downloaden

Pieter De Buysser (1972) is toneelschrijver, regisseur, filmmaker en filosoof.

meer over de schrijver

Verzamelde essays, toneel- en anderssoortigen teksten die allen een beschouwing zijn over een praktijk van het schrijven voor theater vandaag. Bevat o.a. De Belofte, Vacante Betrekking, Knossos 2015, De vuurweg, Verspil, as en ga voort.

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst Trousers Knitted And Blauw Loungewear Parker Chinti
PDF download
272 Maria Goos Oumi 1 # 79 2011 NL downloaden

Maria Goos (Breda 1956) schrijft voor toneel televisie en film. Het Toneel Speelt is een vaste bespeler van haar werk, zoals de stukken Familie, Cloaca en De familie Avenier. Met Marcel Musters maakte ze samen de voorstelling Smoeder bij mugmetdegoudentand. Met goudenkalf winnaar Nasdrin Dchar maakte ze Oumi.

meer over de schrijver

Oumi (mijn moeder) gaat over het leven van Habiba, een Marokkaanse vrouw die in Steenbergen terecht kwam. Over hoe ze opgroeide in het bergdorpje Touasitte, naar Nederland kwam en hoe dat haar leven veranderde. En over één van haar zonen die acteur werd: Nasrdin, die zich vaak ingeklemd voelt tussen loyaal zijn aan het land waar hij vandaan komt en loyaal zijn aan het land waarin hij leeft. Veel is verenigbaar, heel veel niet.

opvoergegevens: Bellevue Lunchtheater / Maria Goos

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
260 Tine van Aerschot I have no thoughts and this is one of them 1> #111 2006 NL downloaden

Tine Van Aerschot ontwikkelde zich van grafisch vormgever tot maker/schrijver in het theater. Vanaf 2002 begon ze zelf met werk te ontwikkelen. In 2006 kwam de eerste voorstelling 'I have no thoughts and this is one of them.' In 2018 gaat 'Het betreft liefde' in première op Theater aan Zee.

meer over de schrijver

Een litanie van bezweringen en voornemens, een stroom van bijna gedachten, bijna commentaren en bijna vragen. De tekst vertrekt van het kleine en het futiele van persoonlijke ervaringen en frustraties en zoekt van daaruit het universele en het algemene. Een tekst die dwaalt in heden, verleden en toekomst en de nadruk legt op de veranderende betekenis van de dingen. De tekst werd in het engels geschreven. Dit is een tweetalige uitgave.

opvoergegevens: Kaaitheater / Tine van Aerschot

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
259 Tine van Aerschot Triple Trooper Trevor Trompet girl 2> #110 2008 EN downloaden

Tine Van Aerschot ontwikkelde zich van grafisch vormgever tot maker/schrijver in het theater. Vanaf 2002 begon ze zelf met werk te ontwikkelen. In 2006 kwam de eerste voorstelling 'I have no thoughts and this is one of them.' In 2018 gaat 'Het betreft liefde' in première op Theater aan Zee.

meer over de schrijver

Een mislukt dagboek vol vragen en bedenkingen over alles en niets. De dagboekfragmenten van Trevor Wells bevatten naast krantenberichten en zijn bespiegelingen daaromtrent, ook beschrijvingen van futiele gebeurtenissen, fantasieën en bedenksels van de dag: een bericht over de transplantatie van een apenhart bij een kind, een uitvoerig relaas over Trevors verkoudheid, de geschiedenis van de aardappel in onze contreien…
Een monoloog van een man voor twee vrouwen.
De tekst werd in het engels geschreven.

opvoergegevens: Kaaitheater

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
257 Joan Nederlof, Lineke Rijxman Wat is het nu 1 # 87 2011 NL downloaden

Joan Nederlof (1962) studeerde in 1985 af aan de Toneelschool in Amsterdam en richtte o.a. met Marcel Musters mugmetdegoudentand op. Sinds 2005 schrijft ze zelf toneelstukken, de laatste jaren in nauwe samenwerking met Lineke Rijxman.

Parker Chinti And Loungewear Trousers Knitted Blauwmeer over de schrijver

Lineke Rijxman (1957) speelde van 1991 tot 2004 bij Toneelgroep Amsterdam. Sinds 2008 maakt ze deel uit van de artistieke kern van mugmetdegoudentand en werkt ze nauw samen met Joan Nederlof bij het schrijven van de toneelstukken.

meer over de schrijver

Een reis door de snel veranderende wereld om ons heen. Over het proberen onderscheid te maken: tussen de werkelijkheid en persoonlijke beleving, tussen echt en onecht, waar en onwaar. Tussen eigen geschiedenis en de wereld om ons heen, en wat de betekenis van kunst daarin is. Een moeder, een agent, bekende Nederlanders, een journalist en een politicus zijn een paar van de stemmen die bij deze zoektocht worden ingezet. Een monoloog. Met een tekstbijdrage van Marjolijn Februari.

opvoergegevens: mugmetdegoudentand / Joan Nederlof

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
256 Pieter De Buysser Nachtzon # 81 2011 NL downloaden

Pieter De Buysser (1972) is toneelschrijver, regisseur, filmmaker en filosoof.

meer over de schrijver

Verzamelde essays 2. Essays/lezingen/toneeltjes die ingaan op de roep van de tijd. Bevat o.a. Metselvariaties voor beginners, Lof der speculatie, Nachtzon, De laatste optimist.

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
244 Stijn Devillé Lev 1 #113 2004 NL downloaden

Stijn Devillé (1974) is theatermaker en directeur van theaterhuis Het nieuwstedelijk (Leuven, Hasselt, Genk). Zijn toneelstukken worden vertaald in het Frans en het Duits. La Dissection d’un Homme Armé en Lev werden voor de VRT tot hoorspel bewerkt (Klara). Voor Hitler is dood ontving Devillé de Taalunie Toneelschrijfprijs 2009 en Hebzucht werd genomineerd voor een Sabam Award. neck Ls Damen V Pieces Wool Pcsanni Knit Pullover qHxR7w67F

meer over de schrijver

Moskou 1922. De jonge muzikant en uitvinder Lev Theremin demonstreert in het Kremlin een revolutionair instrument voor Lenin: de etherfoon. Het geheimzinnige ding zendt elektro-akoestische stralen uit, die Lev beïnvloedt met zijn handen. Zo speelt hij muziek. Zwaar onder de indruk stuurt Lenin de jonge Lev op een wereldwijde promotour en geeft hem daarbij de opdracht te infiltreren in Amerikaanse wetenschappelijke kringen. Maar op bevel van Stalin wordt Lev een tijdje later gekidnapt door de KGB en naar Siberische kampen gestuurd...

opvoergegevens: Braakland/ZheBilding

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
240 Ko van den Bosch Low Yo Yo Stuff 1 #104 2010 NL downloaden

Ko van den Bosch (Utrecht, 1958) is schrijver, acteur en regisseur. Hij richtte in 1984 theatergroep Alex d'Electrique op. Op dit moment werkt hij als vaste schrijver en regisseur bij het NNT in Groningen.

meer over de schrijver

De voorstelling Low Yo Yo Stuff (naar een nummer van Captain Beefheart) is een hallucinerende trip door het leven en de wereld van de Captain. Low Yo Yo Stuff is een zoektocht naar de Captain’s lost record, het album dat Captain Beefheart and the Magic Band in 1973, op het hoogtepunt van hun artistieke ontwikkeling, hebben opgenomen, maar die tengevolge van juridische verwikkelingen nooit is uitgebracht.

opvoergegevens: NNT / Ko van den Bosch

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
235 Willem de Wolf Krenz, de gedoodverfde opvolger 1 # 97 2011 NL
And Knitted Blauw Trousers Parker Chinti Loungewear vqYxwSvC And Knitted Blauw Trousers Parker Chinti Loungewear vqYxwSvC
downloaden

Willem de Wolf (Groningen, 1961) studeerde in 1985 af aan de Amsterdamse Toneelschool. In datzelfde jaar formeerde hij samen met Ton Kas het theaterduo Kas & de Wolf. Nadat in 2004 de subsidie werd stopgezet schreef De Wolf o.a. voor Dood Paard en met mugmetdegoudentand. Sinds 2010 maakt hij deel uit van de artistieke kern van Compagnie de Koe in Antwerpen.

meer over de schrijver

Een tekst over het fenomeen van 'de tweede man’. In de tekst verbindt Willem de Wolf zijn eigen communistische jeugd met die van Egon Krenz, de kortstondige politieke leider van DDR ten tijde van de val van de muur. Over ambities, loyaliteitsproblemen en frustraties van diegene achter de schermen; van de altijd parate, afwachtende plaatsvervanger of de veelbelovende zoon. Monoloog.

opvoergegevens: Compagnie de Koe

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
213 Rob de Graaf Dallas 1-3 # 71 2010 NL downloaden

Rob de Graaf (Amsterdam, 1952) is als schrijver onder andere verbonden aan Dood Paard en Keesen & Co en Nieuw West. Nieuw West heeft hij in 1978 mee opgericht.

meer over de schrijver

Een heel persoonlijke ode aan Amerika: het Amerika van de hoop en van de dood. John en Jacky behoren tot die wrede sprookjeswereld. Zij reizen door dit verbeelde land – van het Vrijheidsbeeld tot Woodstock, van Wounded Knee tot aan Zabriskie Point – en eindigend op een zonnige novemberdag in de hoofdstad van Texas. Een roadmovie.

opvoergegevens: Nieuw West

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
209 Sophie Kassies ik, calvijn 2 # 63 2009 NL downloaden

Sophie Kassies (Amsterdam,1958) studeerde af als regisseur aan de Theaterschool in Amsterdam. Ze schrijft toneel en muziektheater voor kinderen en volwassenen, vrijwel altijd in opdracht, en vaak in samenspraak met regisseur en acteurs. Regelmatige samenwerking ontwikkelde zich door de jaren heen met Flora Verbrugge (Theater Sonnevanck) en Johan Doesburg (Het Nationale Toneel).

Een man onderzoekt de mens en de wereld. Misschien is het Calvijn. Als het Calvijn niet is, dan toch iemand die zijn blik en zijn taal heeft geleend. Scherpe instrumenten voor de ontleding waaraan hij zich wijdt. Zuiverheid is waar hij naar verlangt. Een andere man valt hem in de rede. Hij zingt. Lofliederen op vermenging en tijdelijkheid. Soms ook zingt hij tot God, die niet bestaat.
Muziek werd gecomponeerd door Daan Manneke.

opvoergegevens: De Utrechtse Spelen / Erik Snel

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
200 Kris Cuppens Lied 1 # 44 2006 NL downloaden

Kris Cuppens (Neeroeteren,1962)studeerde voor architect en vervolgens voor acteur aan het Koninklijk Conservatorium in België. In 2006 schreef hij voor Braakland/Zhe Building de tekst Lied waar hij de Taalunie Toneelschrijfprijs voor ontving.

meer over de schrijver

Er knapt iets. Een man met zijn gezin zit ergens in het Zuiden. Maar dan knapt er iets. Hij moet terug naar huis. Hij raapt alles bijeen en vertrekt. Door de nacht. De weg doorheen het landschap wordt een rit langs zijn herinneringen. Flarden. Flashes. Van hoe het was. Of van hoe hij wou dat het was. Als hij thuiskomt, draagt hij een kind op zijn arm. Iemand sterft.

opvoergegevens: Braakland/ZheBilding / Stijn Devillé

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
185 Rob de Graaf Amateurs # 7+8 2008 NL downloaden

Rob de Graaf (Amsterdam, 1952) is als schrijver onder andere verbonden aan Dood Paard en Keesen & Co en Nieuw West. Nieuw West heeft hij in 1978 mee opgericht.

meer over de schrijver

opvoergegevens: Nieuw West / Marien Jongewaard

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
184 Gerardjan Rijnders Ben ik al geboren? 1 # 4 2008 NL downloaden

Gerardjan Rijnders (Delft, 1949) is regisseur, auteur en acteur. Hij was vanaf 1987 tot 2001 artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam. Daarna werkte hij als freelancer voor talloze, zeer uiteenlopende groepen en gezelschappen in binnen- en buitenland. Zijn teksten zijn in meerdere talen vertaald.

meer over de schrijver

Een vrouw wandelt door haar herinneringen. Ze kijkt toe. Ze ziet mensen dingen doen; praten, ruziën... Ze kan niet verstaan wat ze zeggen, maar ze kent hen, denkt ze

opvoergegevens: De Appel / Gerardjan Rijnders

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
176 Miriam Boolsen 1,2,3 DOOD 2+ #123 2007 NL downloaden

Miriam Boolsen (Kopenhagen, 1972)is toneelschrijver en vertaler. Ze volgde de regieopleiding in Amsterdam en was daarna werkzaam bij o.a. De Citadel, Gasthuis, Het Lab en het Platform voor onafhankelijke Theaterauteurs [PTa]. Ze schrijft in het Nederlands, Deens en Engels en is verbonden aan het House of International Theatre in Kopenhagen. Haar teksten zijn opgevoerd in Nederland, België, Oostenrijk, Denemarken en Zweden.

meer over de schrijver

Neem een mooi en gruwelijk sprookje van Hans Christian Andersen. Schrijf een tekst. En speel dan alle personages met dezelfde overgave en vanzelfsprekendheid als toen je kind was.

Miriam Boolsen wilde samen met Carola Bärtschiger onderzoeken waarom het (niet) moeilijk is om iets slims te zeggen over de dood. Hoe je De Dood overhaalt om iemand weer terug te geven. En waarom het belangrijk is om liedjes te blijven zingen.

opvoergegevens: Het Lab / Ine te Rietstap

uitgave: BoekWerk #3

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
174 Denim Armani Armani Trousers Denim Trousers Trousers Armani Armani Armani Trousers Denim Denim Trousers Denim ZTTC8wq Hans Aarsman Niemand kan het 1 #195 2006 NL downloaden

Hans Aarsman (1951) is fotodetective. In de Volkskrant ontleedt hij wekelijks foto’s. Op www.TEDxAmsterdam.com is een lezing van hem te zien. In 2012/2013 toert hij met een show door het land: De Aarsman Projectie. In 2014 volgt een nieuwe show: Tellen Tot Tien.

meer over de schrijver

Sufferds, dat zijn we. Hoogstens in staat een fractie van de wereld om ons heen te zien. Aarsman is door zijn lezingen en bijdragen in de Volkskrant in staat iemand die ziende blind is weer te leren kijken. Sinds 1996 geeft hij die zienswijze ook op toneel gestalte.

opvoergegevens: Exile vzw

uitgave: BoekWerk #2

inkijken
30 Marian Boyer Het duiven-evenwicht 1 # 39 2000 NL downloaden

Marian Boyer (27 februari1954 - 16 juli 2013) werkte tot 1990 als actrice en regisseur bij theatergezelschappen als Projekttheater/Art & Pro, Onafhankelijk Toneel en Maatschappij Discordia. Vanaf 1991 schreef zij toneel en sinds 2001 publiceerde zij proza. Boyer richtte in 2002 het Platform Onafhankelijke Theaterauteurs op, waarvan zij artistiek leider was. Daarnaast was Boyer actief als docent dramaschrijven aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

meer over de schrijver

Een meisje van 15 vertelt ons haar leven aan de hand van fragmenten uit haar dagboek. Gaandeweg blijkt hoe zij een oorlog heeft overgeërfd van haar familie. Haar eenzame positie brengt haar tot schrijven. Het meisje draagt een grote last, zo groot dat zij zichzelf stoer heeft gesplitst tot twee personen. Deze twee helpen de grootvader te sterven.
'Het duiven-evenwicht onderzoekt in heldere, precieze en poëtische taal wat oorlog in een kind kan achterlaten, ook als het zelf daar niet direct mee te maken heeft gehad. Sporen uit het verleden worden generaties lang overgedragen. Het stuk laat zien hoe groot de overlevingsdrift en loyaliteit van jonge kinderen kan zijn.'

opvoergegevens: Utrechtse School/Huis ad Werf / Marian Boyer

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download
28 Marian Boyer John West 1 # 39 1995 NL downloaden

Marian Boyer (27 februari1954 - 16 juli 2013) werkte tot 1990 als actrice en regisseur bij theatergezelschappen als Projekttheater/Art & Pro, Onafhankelijk Toneel en Maatschappij Discordia. Vanaf 1991 schreef zij toneel en sinds 2001 publiceerde zij proza. Boyer richtte in 2002 het Platform Onafhankelijke Theaterauteurs op, waarvan zij artistiek leider was. Daarnaast was Boyer actief als docent dramaschrijven aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

meer over de schrijver

Een volwassen man wordt genadeloos teruggeworpen in zijn jeugd. Als jongen heeft hij zijn moeder zien verdrinken. De rol van de vader is wellicht groter dan hij dacht. Overleven als bittere noodzaak om zelf niet kopje onder te gaan.

opvoergegevens: De Vorst / Maarten van der Put

uitgave: IT&FB

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download